Het wordt een steeds groter probleem om gedurende de werkdag genoeg energie te hebben en door de corona pandemie staan we de hele dag nog meer aan. Er is minder ruimte om even te ontsnappen aan je scherm tijdens het thuiswerken en de effecten hiervan zijn al snel zichtbaar.
Work hard, work harder
“We zitten in een enorme prestatiemaatschappij en zijn vergeten om tussendoor op te laden”, merkt Hidde de Vries van The Recharge Company op. Voorheen was het al een uitdaging om op kantoor genoeg energie te behouden gedurende de dag met al die prikkels. Nu we al ruim een jaar thuiswerken ontstaat er een nieuwe uitdaging: medewerkers werken harder en meer dan ooit, dit brengt al snel mentale en fysieke problemen met zich mee.
Werknemers springen van de ene in de andere meeting, hebben geen ritje van en naar huis om even te ontspannen, of dat weekend praatje met collega’s tussen het werken door. Dit zorgt ervoor dat medewerkers harder en langer werken, dit lijkt misschien positief, maar dat is het juist niet. Er is juist minder tijd om te ontspannen en op te laden.
In kleine stapjes
De uitdaging zit nu in het motiveren van jezelf en dat is makkelijker dan je denkt, geeft Klaas Koster van Vitalogisch aan. Begin bijvoorbeeld klein. “Je hoeft niet gelijk een heel rondje te gaan lopen, maar sta bijvoorbeeld tussendoor even op en doe een paar squats. Zo heb je direct meer energie en kan je weer door. Zet ook je timer om dit een aantal keer per dag te doen.”
Juist die kleine stapjes zorgen voor meer energie tijdens een werkdag en kunnen ervoor zorgen dat je laagdrempelig kan beginnen.
Specifieke meetings om op te laden
Nu is het altijd een uitdaging om jezelf te motiveren, dit is dan ook iets waar werkgevers juist bij kunnen helpen. Hidde heeft een handige tip voor werkgevers of leidinggevenden die niet weten waar te beginnen: “Zorg ervoor dat een lange meeting niet een uur duurt, maar 50 minuten.” Vaak hebben medewerkers back to back meetings staan en geen moment rust om even op te laden. Hierdoor gun je ze 10 minuten rust. “Zorg er dan ook voor dat ze echt naar buiten gaan of even weg van hun mail of telefoon, want anders heeft het geen effect.”
Een andere tip is om een belangrijke meeting van een uur in te plannen bij je medewerkers. Als de meeting start geef je gewoon aan: “Allemaal camera’s uit en ga naar buiten. Niet je mail checken, maar opladen en frisse lucht opsnuiven.”
Frisse lucht is sowieso een belangrijke. Iedereen herkent het waarschijnlijk wel, na lange meetings met grote groepen in krappe meeting rooms. Op een gegeven moment is alle energie weg, juist dan is zuurstof extra belangrijk. Het geeft direct een boost!
Belangrijke rol voor werkgever
Al dit alles klinkt mooi, maar “we doen het niet, want we zijn zo gehyped op het werken en knallen.” Er is dus echt een rol voor werkgevers om hierin iets te doen, laat Hidde weten.
Ook Robert Meirmans van OneFit for Business ziet dit probleem. “Medewerkers moeten de ruimte krijgen van hun werkgever om zeker nu in het thuiswerk klimaat, even iets anders te kunnen doen. Of dat nou de was opvouwen is, de vaatwasser leeghalen, even naar de supermarkt om de hoek of een rondje lopen. Nu gaan medewerkers zich vaak schuldig voelen als ze van hun laptop weglopen, wat uiteindelijk nog meer energie kost.”
Het is door thuiswerken wel steeds lastiger geworden voor werkgevers om inzicht te krijgen in hoe je medewerkers zich nou echt voelen. Ziekteverzuim is nauwelijks te meten, ook omdat medewerkers bij een verkoudheid zich niet meer direct ziek melden zoals voorheen. Robert geeft aan dat er gelukkig bepaalde tools als Officevibe en Culture amp bestaan, die met vraagstellingen inzichten geven voor bedrijven. Dit is onwijs belangrijk om te kunnen blijven meten hoe het met je workforce gaat.
Bouwen aan een actievere workforce
Klaas, Hidde en Robert zien steeds meer bedrijven investeren in een actieve workforce. Dat is mooi, maar ook nog maar het begin. Want je kan bedrijfsfitness aanbieden of toegang geven tot gezonde voeding, maar hoe krijg je al je medewerkers zo ver daar gebruik van te maken? Er is namelijk altijd 20% die toch al sport en gezond bezig is, 20% die het sowieso niet doet, maar hoe krijg je die overige 60% zo ver?
Verschillende factoren kunnen daarbij helpen: zo kan je medewerkers belonen, maar samenhorigheid speelt ook altijd een grote rol. Sluit ook zeker niemand uit, zorg voor een divers aanbod zoals ook bij OneFit te vinden is. Zo kunnen tennisfans samen een potje spelen, de ander gaat voor een fijne massage of kiest juist voor een HIIT workout om even helemaal kapot te gaan met een aantal collega’s.
Je medewerkers de vrijheid gunnen om dit zelf te bepalen zorgt uiteindelijk ook voor meer energie. Zo voelt een medewerker zich niet geforceerd, iets dat sporten toch ook kan zijn. Tegenwoordig kan je ook makkelijk vanuit huis een yogales volgen en jezelf in allerlei ingewikkelde posities wringen, zonder dat je je schaamt of iemand meekijkt.
Doe jij echt iets waar je energie van krijgt?
Klaas Koster merkt dat vooral zingeving nog wordt onderschat. Waarom ga jij ‘s ochtends naar je werk en waarom ben je op deze wereld? Het is belangrijk dat je je werk leuk vindt, dit geeft jou energie. Iets doen wat je leuk vindt kost uiteindelijk ook veel minder energie.
“Talent management wordt daarom ook steeds belangrijker voor bedrijven, om het beste uit hun medewerkers te halen. Zo zorg je ervoor dat ze niet weggaan, maar ook dat je ze energie geeft en hun energie gebruikt op de beste manier.”
Daarnaast moet je ook zeker medewerkers betrekken bij het gehele process. Kijk of je vitaliteit kan vertalen in doelstellingen. Vaak kijken bedrijven naar de grote lijnen en denken ze niet aan het ontwikkelen van de talenten van hun medewerkers. “We willen dat onze mensen zich een 8 qua fitness voelen” is bijvoorbeeld een goed doel. Laat dat dan doorsijpelen naar de specifieke doelstellingen van je medewerkers. Dan kan je er als bedrijf ook echt op sturen en krijg je een energieke workforce.
De nieuwe rol van het kantoor
Nu we hopelijk richting het einde van de corona pandemie gaan, moeten we juist ook vooruit kijken. Zitten we straks weer op overvolle kantoren waar je moet schreeuwen om er bovenuit te komen, staan we weer in de file en proppen we onszelf weer in overvolle metro’s en treinen aan het einde van de werkdag?
Robert Meirmans ziet nu de kans voor een nieuwe rol van het kantoor. “Het wordt een plek om energie van te krijgen en waar je heen gaat voor energie, voor lekkere koffie, die gezellige collega’s. Het wordt een plek om af te spreken, samen te sporten.” Wel benadrukt hij dat het thuiswerken blijft, en we ook naar hybride oplossingen zullen kijken waarbij medewerkers zelf bepalen wanneer ze op kantoor zijn of niet.
Hidde beaamt dit, “Heel eerlijk, wat dat betreft is corona en het thuiswerken ook wel heel positief”. Het heeft nieuwe inzichten gegeven en het taboe op thuiswerken is grotendeels verdwenen.
Toch blijft het lastig om te kijken wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar we moeten oppassen dat we niet ineens allemaal instorten als we weer extra energie kwijt zijn aan een werkdag op kantoor.
De gouden tip voor meer energie
Klaas, Hidde en Robert sluiten af met een gouden tip om meer energie uit je werkdag te halen:
- Hidde: “Ga minimaal 3x per dag naar buiten.”
- Robert: “Activiteit geeft activiteit, zet jezelf in beweging”
- Klaas: “Verbinding. Met jezelf, de natuur en collega’s. Energie werkt aanstekelijk.”